Kεραμικά Carbon Φρένα. Τι είναι, Πώς κατασκευάζονται και Πώς να τα αλλάξετε. [Video]

Ο όμιλος Brembo κατασκευάζει δίσκους από κεραμικά υλικά Carbon για διάφορες εφαρμογές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας από το 2002, όταν προμηθευσε για πρώτη φορά τα εξαρτήματα αυτά για τη Ferrari Enzo.

Αυτό το υλικό υψηλής απόδοσης, κατασκευασμένο από ένα ειδικό μίγμα σκονών, ρητινών και ινών σε μια πολύπλοκη διαδικασία κατασκευής, έχει χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του '70 σε συστήματα πέδησης για αεροδιαστημικές εφαρμογές και από τη δεκαετία του 1980 στα μηχανοκίνητα αθλήματα.

Από το 2000, ο κεραμικός άνθρακας έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή συστημάτων πέδησης για σπορ αυτοκίνητα.

Το 2004, απονεμήθηκε στο σύστημα πέδησης από κεραμικό άνθρακα (carbon ceramic braking system) το βραβείο Golden Compass από την ADI, την Ιταλική Ένωση Βιομηχανικού Σχεδιασμού.

Ο κεραμικός άνθρακας προσφέρει σημαντικά οφέλη όσον αφορά την απόδοση - τόσο σε υγρή όσο και σε ξηρή κατάσταση - βάρος, άνεση, αντοχή στη διάβρωση, αντοχή και υψηλή τεχνολογία.

Τον Ιούνιο του 2009, η Brembo σφυρηλάτησε την κοινή επιχείρηση Brembo SGL Carbon Ceramic Brakes, μαζί με την SGL Carbon, με στόχο την ανάπτυξη συστημάτων πέδησης κεραμικών υλικών με άνθρακα και την παραγωγή και εμπορία δίσκων από άνθρακα αποκλειστικά για τις αγορές του αρχικού εξοπλισμού επιβατικών αυτοκινήτων και επαγγελματικών οχημάτων.

Παραγωγή (ένα video=10.000 λέξεις)

Το μυστικό των πλεονεκτημάτων του carbon κεραμικού δίσκου φρένων είναι η μοναδική διαδικασία παραγωγής για περίπου 20 ημέρες. Για την παραγωγή δίσκων φρένων κεραμικού άνθρακα, χρησιμοποιούνται ίνες άνθρακα, στις οποίες δίδεται ειδική προστατευτική επικάλυψη και στη συνέχεια κόβονται σε μικρά τμήματα ινών καθορισμένου πάχους και μήκους. Η παραγωγική διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία του μείγματος των ινών, τη διαδικασία παραγωγής του σώματος του δίσκου και την τοποθέτηση της καμπάνας, καθώς και την τελική κατεργασία του συναρμολογημένου δίσκου φρένων. Η όλη διαδικασία παραγωγής παρακολουθείται με διάφορες δοκιμές και τελειώνει με ένα τελικό έλεγχο. Η διαδικασία παραγωγής του κεραμικού σώματος φρένου συνεχίζεται με ένα πρόπλασμα που πιέζεται με συνδετική ρητίνη σε ένα λεγόμενο πράσινο σώμα το οποίο θα μετατραπεί στο κεραμικό συστατικό με ανθρακοποίηση στους 900 ° C και σιλικονοποίηση στους 1700 ° C σε υψηλό κενό. Το σύνθετο χαρακτηριστικό της διαδικασίας κατασκευής είναι η χρήση της τεχνολογίας «χαμένου πυρήνα» - μιας πλαστικής μήτρας που καθορίζει τον σχεδιασμό της γεωμετρίας των πτερυγίων ψύξης και ο οποίος καίγεται χωρίς υπολείμματα κατά την ανθρακοποίηση - καθώς και τα διάφορα στοιχεία ινών του σώματος του δισκόφρενου, τα στρώματα τριβής στην εξωτερική πλευρά του δακτυλίου και οι σημειακοί δείκτες τριβής που είναι ενσωματωμένοι στην επίστρωση τριβής.

Η Brembo SGL Carbon Ceramic Brakes είναι σήμερα ο κορυφαίος παραγωγός δίσκων από κεραμικά υλικά άνθρακα και προμηθεύει τα εξαρτήματα αυτά για τα πιο αποκλειστικά μοντέλα αναγνωρισμένων εμπορικών σημάτων όπως Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, Aston Martin, Corvette, Nissan, Lexus, McLaren, Volkswagen, Porsche , Audi, Bentley, Lamborghini, Bugatti και AMG.

Ένα ντοκιμαντέρ για τους κεραμικούς δίσκους άνθρακα (carbon-ceramic discs)

Εδώ θα δείτε το αναλυτικό βίντεο "How It's Made" από την Productions MAJ Inc. Αυτό το βίντεο αποκαλύπτει τα μυστικά της λεπτομερούς διαδικασίας παραγωγής για τους κεραμικούς δίσκους άνθρακα.

Το βίντεο γυρίστηκε στο εργοστάσιο Brembo SGL Carbon Ceramic Brakes στο Stezzano (BG) δίπλα στο γενικό τετράγωνο του εργοστασίου και στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του Brembo.

carbon7

και ένα ακόμη video για την διαδικασία αλλαγής σε κεραμικά Carbon τακάκια

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

FutureMobility.gr

Πύλη ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν το Μέλλον της αυτοκίνησης

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου (ΙΔΕΕΑ)

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@futuremobility.gr

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter

 

Newsletter

Έγγραφή στο ΝewsLetter