More

    Πώς εξοικονομούμε 1000 κιλά εκπομπών CO2 σε επαγγελματικό ταξίδι;

    Μέγεθος κειμένου-+=
    Μέγεθος κειμένου-+=

    Η είδηση ήρθε μες της νύχτας το netsurfing. “Έχω μπριζοξενούμενους τη Δευτέρα…” μου έγραψε λακωνικά στο γκρουπ “Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα” ο Θάνος Τουρτούρας που είναι ο μεγαλύτερος οπαδός της ηλεκτροκίνησης και της Tesla στην Ελλάδα.

    Ο Θάνος όπως και άλλοι φίλοι έχει εγκαταστήσει σταθμό φόρτισης στο σπίτι του στην Κοζάνη, με τριφασικό ρεύμα, τον έχει “καρφιτσώσει” και στο χάρτη της εφαρμογής PlugShare.com και έτσι συχνά προσφέρει φόρτιση σε επισκέπτες της χώρας μας που έρχονται με ηλεκτρικά οχήματα.

    Οι “μπριζοξενούμενοι” του αυτή τη φορά είναι τρεις επιχειρηματίες που ξεκίνησαν απ’ το Ρότερνταμ της Ολλανδίας για ένα επαγγελματικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

    O Jonas Martens της εταιρίας Better Future Factory, o Nienke Binnendijk και η Sabine Biesheuvel από την εταιρία BlueCity με τις εταιρίες τους ασχολούνται με την πράσινη επιχειρηματικότητα και συμμετέχουν σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα περιβαλλοντικής καινοτομίας.

    roterdam6

    Ο Θάνος με το Tesla να φορτίζει στην Κοζάνη

    Έτσι το να ταξιδέψουν με ένα Tesla Model S εξοικονομώντας περισσότερα από 1000 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ήταν μια απόλυτα λογική επιλογή.

    Το ασυνήθιστο αυτό σχέδιο δεν ήταν καθόλου απλό.

    Οι τρεις επιχειρηματίες του Ρότερνταμ ταξίδεψαν απόσταση 2.600 χλμ. σε ένα Tesla Model S.

    Η πτήση για αυτή την απόσταση είναι μόλις το ένα δέκατο του χρόνου: 3 ώρες.

    Ωστόσο, από θέμα περιβαλλοντικό η πτήση είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από εξοικονόμηση εκπομπών και προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια τριών ωρών πτήσης εκπέμπονται περισσότερα από 1.580 κιλά CO2. Αντίστοιχα οι “εκπομπές” του ηλεκτρικού αυτοκινήτου για αυτή την απόσταση είναι 157κιλά CO2, θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί.

    Αυτά τα νούμερα ήταν καθοριστικά στην απόφαση τους και ειδικά επειδή ο λόγος του ταξιδιού αφορά την βιωσιμότητα. Η PTwist είναι μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία καινοτόμων εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται εδώ και δύο χρόνια και ανταλλάσσουν γνώσεις για να προβληματίσουν σχετικά με τα πλαστικά απόβλητα και ειδικότερα να βρουν λύσεις και καινοτομίες. Οι συμμετέχουσες χώρες περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Ελβετία και τις Κάτω Χώρες. Απ’ αυτές τις χώρες, συμμετέχουν στην κοινοπραξία η Better Future Factory και η BlueCity. Έτσι δέχθηκαν επιχορήγηση από επενδυτή και νοίκιασαν το Tesla μέσω leasing από συνεργάτη τους (στη χώρα τους γίνεται, να νοικιάσεις σε κάποιον το αυτοκίνητό σου επίσημα) έναντι €140 τη μέρα.

    Απο την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα μέσω θαλάσσης Η πορεία της επιστροφής

    Ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί πολύ καλό προγραμματισμό και έτσι οι τρεις τους υπολόγισαν ότι αν οδηγούνε με σταθερή ταχύτητα και δεν κάνει πολύ κρύο (ώστε να χρησιμοποιούν θέρμανση που τους μειώνει την αυτονομία) πρέπει να φορτίζουν κάθε 350 χλμ. για μία ώρα στους γρήγορους φορτιστές της Tesla (Superchargers). Επειδή όμως δεν έχουν εγκατασταθεί υπερφορτιστές στα Βαλκάνια αποφασίστηκε να έρθουν μέσω της νότιας Ιταλίας με πλοίο. Η μετάβαση στην Ελλάδα με πλοίο συμπεριλήφθηκε στον υπολογισμό του CO2.

    Απ’ την Ιταλία με πλοίο ήρθαν στην Ηγουμενίτσα και απο εκεί στην Κοζάνη.

    Εκεί τους πρόσφερε φόρτιση ο Θάνος Τουρτούρας ενώ το αυτοκίνητο έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον κόσμο μεταξύ άλλων και για εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Οι τρείς τους, έδωσαν δώρο στον Θάνο την βιογραφία του Elon Musk και έναν τρισδιάστατα εκτυπωμένο σφηκτήρα απο ανακυκλωμένο πλαστικό προτού ξεκινήσουν για Θεσσαλονίκη.

     του Βαγγέλη Μιχαλοπούλου

    Τελευταία Άρθρα

    spot_img

    Δημοφιλή Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα