More

    Το 2020 στην Ελλάδα θα κυκλοφορούν 3.500 ηλεκτρικά οχήματα, με 2.000 σημεία επαναφόρτισης

    Μέγεθος κειμένου-+=
    Μέγεθος κειμένου-+=

    Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών), η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σε βάθος χρόνου σύμφωνα με τις προβλέψεις ο αριθμός των οχημάτων προβλέπεται να αυξηθεί σε 3.500 το 2020, με 2.000 σημεία φόρτισης, 8.000 το 2025, με 12.000 σημεία και 15.000 οχήματα το 2030, με 25.000 σημεία φόρτισης.

    Παράλληλα  στα μέτρα που προτείνει η μελέτη για την ηλεκτροκίνηση είναι οι εκπτώσεις στα τιμολόγια για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η αξιοποίηση των συσσωρευτών των οχημάτων για την αποθήκευση της ενέργειας.

    Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, ένα από τα κίνητρα που θα μπορούσε να δοθεί είναι να υπολογίζονται οι χρεώσεις χρήσης δικτύου και συστήματος μόνο ως προς το σκέλος της ενέργειας. Να απαλλάσσονται δηλαδή οι υποδομές φόρτισης από τη χρέωση ισχύος που περιλαμβάνεται στα τιμολόγια δικτύου και συστήματος για τους λοιπούς καταναλωτές, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. 5 ετών), ως κίνητρο για την αρχική ανάπτυξη των υποδομών.

    Επίσης, προτείνεται η λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση των ενεργειακών φορέων προκειμένου να εγκαταστήσουν υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

    Ως προς τον τρόπο χρέωσης των καταναλωτών, προτείνονται διάφοροι τρόποι όπως  η χρέωση ανά kWh βάσει της καταναλισκόμενης ενέργειας, η χρονοχρέωση βάσει του χρόνου χρήσης του σημείου φόρτισης, η χρέωση με ενιαίο ποσό ανά επαναφόρτιση κ.α.

    Σχετικά με τεχνικές προδιαγραφές φόρτισης αυτές θα είναι πρέπει  να είναι ενιαίες ώστε όλα τα οχήματα να μπορούν να επαναφορτίζονται σε όλους τους σταθμούς ακόμη και από διαφορετικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο  στην Ελλάδα όσο και σε άλλη χώρα της ΕΕ.

    Ως προς το μοντέλο ανάπτυξης της αγοράς, προτείνεται να υιοθετηθεί το μοντέλο της ελεύθερης  αγοράς  με την ανάπτυξη των δημοσίως προσβάσιμων υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από τον ιδιωτικό τομέα στην κατεύθυνση που προδιαγράφει και η Κοινοτική νομοθεσία.

    Εκτιμάται επίσης ότι ο αριθμός των οχημάτων προβλέπεται να αυξηθεί σε 3.500 το 2020, με 2.000 σημεία φόρτισης, 8.000 το 2025, με 12.000 σημεία και 15.000 οχήματα το 2030 με 25.000 σημεία φόρτισης.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, θα πρέπει να αντιστοιχεί ένας τουλάχιστον σταθμός φόρτισης ανά 10 ηλεκτρικά οχήματα. Σήμερα η αναλογία αυτή τηρείται καθώς στη χώρα κυκλοφορούν 450 ηλεκτρικά οχήματα και υπάρχουν 50 σημεία επαναφόρτισης.

     

    Τελευταία Άρθρα

    spot_img

    Δημοφιλή Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα