Φυσικό αέριο: Μεγάλες αποστάσεις με σχεδόν «άδειες τσέπες»

Η χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές μειώνει τη ρύπανση (περιβαλλοντική και ηχορύπανση). Πρόκειται για το πιο καθαρό εναλλακτικό καύσιμο, εκπέμποντας ως 30% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου. Ένα όχημα φυσικού αερίου που λειτουργεί σε σχετικά υψηλά φορτία συνήθως εκπέμπει περίπου 25% λιγότερο CO2 από ένα παρόμοιο όχημα που λειτουργεί με βενζίνη ή diesel.

Για μια συγκριτική προσέγγιση της εξοικονόμησης πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι το φυσικό αέριο μετριέται σε κιλά και όχι σε λίτρα.

Ακόμη, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG. Χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης, των παρεχόμενων φορολογικών κινήτρων και των επιδοτήσεων οχημάτων CNG, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο αποτελεί μια ιδιαίτερα οικονομική επιλογή για οδηγούς.

Το φυσικό αέριο αναδεικνύεται ως το πιο οικονομικό καύσιμο στην πράξη καθώς τα drive tests καταδεικνύουν ότι με 10 ευρώ οι οδηγοί μπορούν να κάνουν «συνεχείς διαδρομές διαρκείας

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι ένα κιλό φυσικού αερίου κίνησης CNG (το συγκεκριμένο καύσιμο μετριέται σε κιλά και όχι σε λίτρα όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης) είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρο βενζίνης, 1,3 λίτρο πετρελαίου και περίπου 2 λίτρα υγραερίου.

Το Φυσικό αέριο κίνησης διανύει 250 χλμ με λιγότερο από 10 ευρώ.

Βρισκόμαστε εν τω μέσω διεξαγωγής τεχνικής ενημερωτικής ημερίδας επισκευαστών του Ν. Μαγνησίας στο Βόλο όπου ο τεχνικός Διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΔΕΕΑ Καπετανάκης Γιώργος παρουσιάζει σε σχετική διαφάνεια την μεγάλη οικονομία που προσφέρει το Φυσικό Αέριο λέγοντας ότι εξασφαλίζει μέχρι και 50% σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.
Στον ισχυρισμό του ότι με 10 ευρώ δηλ. περίπου 10 κιλά ΦΑ διανύεις μία απόσταση πάνω από 210 χλμ. έρχεται να το επιβεβαιώσει ιδιοκτήτης επισκευαστής ενός Skoda Octavia 1.8Τ από μετατροπή σε φυσικό αέριο με μία δεξαμενή 10kg.

Το αυτοκίνητο κινείται εβδομαδιαία Βόλο – Τρίκαλα διανύοντας μία απόσταση (125 +125) = 250 χλμ. με επιστροφή και επιβεβαιώνει τα όσα ισχυρίζονταν στην παρουσίασή του ο τεχνικός μας διευθυντής για την μετατροπή βενζινοκινητήρων σε οχήματα Διπλού καυσίμου με Φυσικό Αέριο.

Το αυτοκίνητο σε νορμάλ οδήγηση αλλά και πατημένο γκάζι (λίγο εκτός των ορίων της Εθνικής οδού) έχει κατανάλωση από 3.9 έως 4.3 κιλά στα 100 χλμ. και με τιμή του ΦΑ κοντά στα 0.9 ευρώ ανά κιλό.
Η συνεχής αύξηση πλέον του δικτύου πρατηρίων και στη Κεντρική Ελλάδα, καθιστά το ΦΑ κίνησης ένα δελεαστικό εναλλακτικό καύσιμο την στιγμή μάλιστα που συνεχίζει να είναι επιδοτούμενο από την ΔΕΠΑ.

Από πού μπορούμε να προμηθευτούμε φυσικό αέριο κίνησης

Οι ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να προμηθευτούν φυσικό αέριο κίνησης και να απαλλαχτούν από το άγχος της ποιότητας του καυσίμου που χρησιμοποιούν.

Πρατήρια Fisikon υπάρχουν σε κομβικά σημεία στην Αττική, την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και το δίκτυό τους διευρύνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264), στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θες/νίκης), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά) πλέον και στο Κορωπί. Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας). Παράλληλα, το νέο πρατήριο βρίσκεται στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην οδό Καναπιτσερή 12 & Ηλ. Βενέζη 4 (Πρατήριο ΕΚΟ - Μ. Κρητικός & ΣΙΑ Ε.Ε.).

fisiko aerio7

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

FutureMobility.gr

Πύλη ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν το Μέλλον της αυτοκίνησης

 

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΕΕΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου (ΙΔΕΕΑ)

 

Σαρανταπόρου 70
Χαλάνδρι, 15231 - Χάρτης

 

Τ 210 2825611, 210 6754419
F 210 2842420

 

info@futuremobility.gr

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

facebook logored gplus red YouTube redr Twitter

 

Newsletter

Έγγραφή στο ΝewsLetter